Strandpaviljoen Vloed – Dishoek

Het nieuwe paviljoen Vloed is prachtig gelegen tussen Vlissingen en Dishoek aan de Zeeuwse kust. Uitkijkend over strand en zee zien we spectaculair de schepen van de Westerschelde voorbij varen. “Vorige week nog het grootste containerschip ter wereld”, vertelt Marc Vernooij. Met zijn partners vormt hij een driemanschap dat behalve Vloed ook de nabij gelegen paviljoens Piet Hein en Kon-Tiki uitbaat. Ron en Erik doen de vloer en Marc is de man achter de schermen.

Marc is opgetogen dat de loop er weer in zit na de gedwongen coronasluiting.  “7 Maanden verbouwing zaten er net op en we hadden 1 dag proefgedraaid toen we moesten sluiten. Het openingsfeest moesten we cancelen en terwijl de weerrecords werden verbroken zat er niets anders op dan af te wachten”.

Gelukkig is het terras weer open en mag een gedeelte van het strand gebruikt worden. Hoewel Vloed het uiteindelijk toch met 30% minder zitplaatsen moet doen. Nu is het hopen op verdere verruiming per 1 juli, want Vloed richt zich behalve op badgasten ook op feesten en partijen. Er zijn dan vooral versoepelingen nodig in de 1,5m regels voor de evenementenbranche, aangezien vanaf september nog wel bruiloften in de planning staan.

Ieder wat wils

“We zijn jaarrond open en willen alle klanten kunnen bedienen”, zegt Marc.  “Je moet bij Vloed in de zomer in je zwembroek binnen kunnen wandelen en een portie bitterballen bestellen, maar ook goed uit eten kunnen. Van een broodje gezond tot oesters en alles ertussen, voor ieder wat wils. Er komen locals, dagjesmensen en gasten van nabijgelegen campings. Mensen verwachten ook in de winter aan het strand te kunnen eten en het is een gewilde vergaderlocatie.

Doordat we meerdere zalen hebben kan het paviljoen doordraaien als er een feest is”. Deze combinatie van strandtent en restaurant zien we terug in de open sfeer van het interieur met veel glas en lichte kleuren. Uitsmijter is de wanddecoratie van 2 bij 5 meter die een graffiti-artiest ter plekke heeft aangebracht.

Circulair bouwen

Bij de verbouwing zijn lokale bedrijven betrokken en zijn waar mogelijk materialen hergebruikt, van de oude palen tot de terrasplanken die zijn verwerkt in de decoratie. Met dit circulair bouwen wil Marc zijn steentje bijdragen aan een beter milieu. “Wij zien als eerste de gevolgen van klimaatveranderingen: het wordt warmer en het water stijgt. Om onze verantwoordelijkheid te nemen, installeerden we zonnepanelen en gebruiken we voor het afhalen van eten en drinken geen plastic meer, alleen nog afbreekbare disposables”. De samenwerking met de gemeente verliep soepel tijdens de verbouwing, de hele provincie is ingericht op toerisme. Zo werd de duintrap aan de zeezijde vernieuwd om goed aan te sluiten op het paviljoen.

Hoewel Marc een geboren Bredanaar is heeft hij zijn hart aan Zeeland verpand.  “Het strand is ruim hier met 500m tussen de paviljoens. Een eigen gebied kan je beter ontwikkelen en laten aansluiten op de omgeving. Het is hard werken maar niets mooier dan recht voor ons paviljoen ’s avonds de zon in de zee te zien zakken”.

Strandposten – Sluis

Pas als de stranden veilig zijn, kan er echt sprake zijn van zorgeloze ontspanning en het ultieme gevoel van vrijheid en ruimte. De strandposten zijn essentiële schakels in de keten die er zorg voor draagt dat badgasten én ondernemers het strandgevoel kunnen omarmen. Sluis investeerde onlangs in drie nieuwe posten én een nieuwe structuur.

Anton Mekkering is namens het bedrijf RSG Safety manager van de teams die zorg dragen voor de veiligheid op de stranden van de gemeente Sluis. Hij is ontzettend tevreden over de nieuwe strandposten waar hij met zijn team mag werken. “Op dit moment worden de posten nog afgewerkt, maar we hebben ze al wel in gebruik genomen. En dat beviel heel erg goed.” Anton is er vooral blij mee dat hij vanuit de praktijk goed gehoord is tijdens het ontwerpen van de nieuwe posten. “We hebben nu bijvoorbeeld aparte ruimtes voor opslag, EHBO en de uitkijk. Dat werkt rustiger, geeft focus en biedt privacy. Dat laatste is natuurlijk best belangrijk voor de EHBO-handelingen.” De ontwerpen van de strandposten stammen uit het tijdperk voor corona, maar in praktijk blijkt volgens Anton dat de nieuwe behuizing perfect geschikt is voor de huidige tijd. “Natuurlijk door de afgescheiden ruimtes, maar ook doordat het allemaal wat ruimer van opzet is. Het is veel makkelijker 1.5 meter afstand te bewaren in de nieuwe posten dan onder de oude omstandigheden.”

Centrale positie

Een ander belangrijk voordeel is de betere positionering op het strand van de posten. “De nieuwbouw is mooi centraal geplaatst ten opzichte van de bewaakte zwemgebieden en staat wat verder naar voren. Daardoor hebben we aanmerkelijk beter zicht op wat er in het water gebeurt. De veiligheid in het water en op het strand verhogen blijft natuurlijk onze primaire taak en die kunnen we zo beter uitvoeren.” Daarnaast is de herkenbaarheid van de strandposten verbeterd. “Het zijn goed zichtbare gebouwen met een centrale positie en een opvallende, uniforme uitstraling. Daardoor weten de badgasten ons beter te vinden en ook dat is een verbetering voor de veiligheid en gezondheid op het strand.”

De gemeente dacht actief mee in positie en ontwerp van de strandposten. Anton denkt dat niet alleen het design en de plaatsing, maar ook de constructie achter onderhoud en verantwoordelijkheid voor de strandposten is verbeterd. “In het verleden waren bepaalde strandpaviljoenhouders verantwoordelijk voor het onderhoud van de strandposten. Dat hebben ze gewetensvol gedaan, maar eigenlijk is het natuurlijk niet zo logisch om de functies van commercie en veiligheid op die manier te combineren. Dat gedeelte onderhoud neemt de gemeente nu weer zelf op zich. Maar we zorgen wel dat de lijntjes met de paviljoenhouders hier aan de kust kort en warm blijven. Zij zien bepaalde ontwikkelingen en problemen eerder dan wij en wij kunnen ze weer helpen op het gebied van veiligheid. We zoeken elkaar op als het nodig is. Zo zorgen we samen voor een betere kwaliteit op het strand en daar is uiteindelijk iedereen bij geholpen.”

Strandcafé Bij Karel – Oostkapelle

Ontsnappen in Oostkapelle

Zeeland staat bekend als een kustprovincie van rust, ruimte en schoonheid. Het nieuwe Strandcafé Bij Karel in Oostkapelle past perfect in die omgeving. “Het moet hier voelen alsof je bij een goede vriend thuis bent.”

De eerste vraag die opkomt als het gaat over Strandcafé Bij Karel? Waarom heet het eigenlijk geen paviljoen? Eigenaar Ronald Stroo legt uit: “De belangrijkste reden om het een café te noemen is om duidelijk te maken waarin we ons onderscheiden van onze collega’s op Oostkapelle. Wij hebben geen heel uitgebreide menukaart, maar meer een borrelkaart met eenvoudig en lekker streetfood. Kleinere gerechtjes dus. Daardoor is dit echt een zaak om overdag koffie te drinken en later lekker te borrelen. Als je uitgebreid een aantal gangen wilt tafelen, dan kan dat bij onze collega’s even verderop.”

“Ik vind het belangrijk dat we allemaal net iets anders bieden. Dat houdt het spannend en afwisselend voor de bezoekers van Oostkapelle en dat is voor iedereen goed. Eenheidsworst geeft ze aanleiding om eens in een ander gebied te gaan kijken. Vandaar: een strandcafé.”

De tweede vraag die opkomt: wie is Karel? “Het is hier hondenstrand, dus we hebben het paviljoen vernoemd naar een teckel”, lacht Stroo. “Dat hondenstrand, daar richten we ons ook op. Het zorgt altijd voor aanloop, ook buiten het hoogseizoen. Daarom willen we de opzet hier extra ruim maken, zowel van binnen als op het terras. Bezoekers met honden moeten hier zelf lekker kunnen zitten, terwijl hun hond ook ruimte heeft om even rustig uit te hijgen van het geren over het strand. Dat is ook de reden dat we hebben gekozen voor minder zitplaatsen, ondanks dat we in het nieuwe paviljoen meer plek hebben. Het gaat niet om zoveel mogelijk, het gaat om zo fijn mogelijk.”

“We hebben gekozen voor deze naam omdat ik het prettig en persoonlijk vind. Het moet hier voelen alsof je bij een goede vriend over de vloer komt. Alsof je een persoonlijk warm welkom bij je goede vriend Karel beleeft. En de naam Karel is ook voor onze Duitse gasten goed uit te spreken en te onthouden. Dat is een belangrijk voordeel, want in het hoogseizoen krijgen we erg veel Duitse bezoekers.”

Ontprikkelen

De sfeer van het paviljoen is modern en rustig. “We hebben het mooi gemaakt met popart op de muren en bijvoorbeeld een nieuwe bar met designtegels. Het heeft echt een heel eigen uitstraling: modern, stijlvol, maar ook heel knus. En ook voor ons interieur geldt: het moet vooral rust bieden. We hebben nieuwe stoeltjes neergezet en lekkere bankjes, dat geeft wat meer comfort. Daar is het ons om te doen. We gaan ook geen heel gekke dingen doen met grote feesten en evenementen of zo. De kracht hier is juist dat we kalmte bieden. De moderne mens krijgt al zoveel prikkels van werk, berichten, geluiden en schermen… Overal wordt al van alles georganiseerd, daar willen we juist niet aan meedoen. Als je hier komt, kies je voor een bezoek aan een natuurgebied. Hier kom je om te ontprikkelen, weer even tot jezelf te komen in de mooie rust van Walcheren.”

Foto’s: Sharman Media