Strandpaviljoen Vloed – Dishoek

Het nieuwe paviljoen Vloed is prachtig gelegen tussen Vlissingen en Dishoek aan de Zeeuwse kust. Uitkijkend over strand en zee zien we spectaculair de schepen van de Westerschelde voorbij varen. “Vorige week nog het grootste containerschip ter wereld”, vertelt Marc Vernooij. Met zijn partners vormt hij een driemanschap dat behalve Vloed ook de nabij gelegen paviljoens Piet Hein en Kon-Tiki uitbaat. Ron en Erik doen de vloer en Marc is de man achter de schermen.

Marc is opgetogen dat de loop er weer in zit na de gedwongen coronasluiting.  “7 Maanden verbouwing zaten er net op en we hadden 1 dag proefgedraaid toen we moesten sluiten. Het openingsfeest moesten we cancelen en terwijl de weerrecords werden verbroken zat er niets anders op dan af te wachten”.

Gelukkig is het terras weer open en mag een gedeelte van het strand gebruikt worden. Hoewel Vloed het uiteindelijk toch met 30% minder zitplaatsen moet doen. Nu is het hopen op verdere verruiming per 1 juli, want Vloed richt zich behalve op badgasten ook op feesten en partijen. Er zijn dan vooral versoepelingen nodig in de 1,5m regels voor de evenementenbranche, aangezien vanaf september nog wel bruiloften in de planning staan.

Ieder wat wils

“We zijn jaarrond open en willen alle klanten kunnen bedienen”, zegt Marc.  “Je moet bij Vloed in de zomer in je zwembroek binnen kunnen wandelen en een portie bitterballen bestellen, maar ook goed uit eten kunnen. Van een broodje gezond tot oesters en alles ertussen, voor ieder wat wils. Er komen locals, dagjesmensen en gasten van nabijgelegen campings. Mensen verwachten ook in de winter aan het strand te kunnen eten en het is een gewilde vergaderlocatie.

Doordat we meerdere zalen hebben kan het paviljoen doordraaien als er een feest is”. Deze combinatie van strandtent en restaurant zien we terug in de open sfeer van het interieur met veel glas en lichte kleuren. Uitsmijter is de wanddecoratie van 2 bij 5 meter die een graffiti-artiest ter plekke heeft aangebracht.

Circulair bouwen

Bij de verbouwing zijn lokale bedrijven betrokken en zijn waar mogelijk materialen hergebruikt, van de oude palen tot de terrasplanken die zijn verwerkt in de decoratie. Met dit circulair bouwen wil Marc zijn steentje bijdragen aan een beter milieu. “Wij zien als eerste de gevolgen van klimaatveranderingen: het wordt warmer en het water stijgt. Om onze verantwoordelijkheid te nemen, installeerden we zonnepanelen en gebruiken we voor het afhalen van eten en drinken geen plastic meer, alleen nog afbreekbare disposables”. De samenwerking met de gemeente verliep soepel tijdens de verbouwing, de hele provincie is ingericht op toerisme. Zo werd de duintrap aan de zeezijde vernieuwd om goed aan te sluiten op het paviljoen.

Hoewel Marc een geboren Bredanaar is heeft hij zijn hart aan Zeeland verpand.  “Het strand is ruim hier met 500m tussen de paviljoens. Een eigen gebied kan je beter ontwikkelen en laten aansluiten op de omgeving. Het is hard werken maar niets mooier dan recht voor ons paviljoen ’s avonds de zon in de zee te zien zakken”.