Gestart met een glimlach
Een carrièreswitch maakte Margot en Lex Traa strandondernemers. Maar als rasondernemers laten ze geen gras groeien over de aanpak van Strandclub Zee. “Je moet weten wat je goed kunt en waar je hulp bij in moet roepen.”

De meeste strandpaviljoenhouder stappen in het vak omdat ouders of andere familieleden al op het zand ondernemen. Of omdat ze al jaren in paviljoens werken. Óf omdat ze al een horecazaak aan de andere kant van de duinen hebben en de lokroep om ook op het strand te ondernemen onweerstaanbaar blijkt. Maar het gebeurt niet vaak dat ze zonder echte ervaring in de horeca niet alleen benaderd worden voor een bedrijf, maar er ook nog op ingaan. Margot Traa vertelt hoe zij en haar man Lex toch verliefd werden op deze plek. “We werden benaderd omdat we vaak aan het strand zitten en contact hebben met de ondernemer die het pand neer heeft gezet. We ondernemen in de buurt in een andere branche. We moesten er wel echt even over nadenken. Maar het ging steeds meer kriebelen, dus in maart hapten we toch toe. Natuurlijk komt er dan een hoop op je af als je nog nooit een paviljoen hebt gebouwd of een horecazaak hebt opgezet, maar dankzij onze ervaring als ondernemers kennen we precies onze grenzen en hoe we iets moeten organiseren.”

Gastvrij
Om de zaak meteen goed te laten starten, huurde Zee specialisten in om ze te helpen met het opzetten van bedrijfsvoering en keuken. “Dat helpt ons enorm. Veel mensen dachten dat we met de stormloop tijdens Hemelvaart wel eens in problemen zouden kunnen komen, maar het ging echt perfect. Het was voor ons in veel opzichten de eerste keer, maar ik heb dat lange mooie weekend alleen maar met een brede glimlach lopen genieten. We investeren in goede gastvrijheidstrainingen en roosteren ruim in zodat onze gasten ook tijdens drukte alle zorg en aandacht krijgen. En de reacties waren zeer positief: een warme en huiselijke sfeer en lekker eten en drinken.” Margot was zelf nauw betrokken bij het organiseren van de sfeer en ontvangst. “Ik onderneem al lange tijd met mode en design en zowel Lex als ik kunnen veel zelf maken. Daardoor zet je meteen een heel eigen sfeer neer en dat voelen mensen. Het moet echt van ons zijn, bij ons passen. We willen ook iedere donderdag en zondagmiddag iets extras organiseren. En barbecue of live-muziek, net weer even iets anders om de gasten mee te verrassen.”

Lokaal en duurzaam
Strandclub Zee heeft een aantal bijzondere kenmerken. Zo is het jaarrondpaviljoen direct vanaf de weg bereikbaar met een brug. “Dat komt omdat de zee hier zover opkomt dat het hele paviljoen in zee kan komen te staan. De naam is dan ook niet voor niets gekozen. Ons bedrijf bevindt zich meerdere malen per jaar echt boven zee. Dat is natuurlijk best uniek.” Daarnaast kiest Zee zoveel mogelijk voor lokale leveranciers en duurzame ingrediënten uit het seizoen. “Als je in deze rijke natuurlijke omgeving onderneemt is het prachtig om alle ingrediënten ook hier proberen te kopen. Zo bieden we de mensen net weer even wat anders tussen het rijke aanbod hier aan de Brouwersdam.”