Totaalplaatje compleet
Na de bouw van strandhuisjes en de vernieuwing van paviljoen Het Strand in Katwijk voltooiden ondernemers Henny Schaap en zijn vrouw Jannie van Beelen dit voorjaar met het nieuwe Zomers hun trilogie in Katwijk.

De paviljoens Zomers en Het Strand in Katwijk zijn de afgelopen jaren vernieuwd en ook de strandhuisjes die beide plekken verbinden zijn de afgelopen jaren gerealiseerd. Een mooie mijlpaal omdat de drie elementen elkaar perfect aanvullen. Henny Schaap: “Het Strand is echt een à la carte restaurant. Dat sluiten we eigenlijk nooit voor feesten en partijen. De strandhuisjes staan midden tussen Zomers en Het Strand in en verbinden de beide paviljoens qua stijl en straks ook qua kleur. En Zomers is het paviljoen waar de kaart net even anders in elkaar zit en waar we juist een heel flexibele opstelling hebben waarmee we ons makkelijk kunnen aanpassen aan bijeenkomsten van verschillende omvang. We kunnen groepen aan tot 300 man, maar het is ook mogelijk een plek te creëren voor een bijeenkomst van 30-40 personen.”

Tweede leven
Het nieuwe Zomers is eigenlijk een ‘oud’ gebouw. “We ondernemen 23 jaar aan het strand”, vertelt Schaap. “20 jaar geleden hebben we Het Strand zelf getimmerd. Toen Het Strand vernieuwd werd, hebben we die oude units opgeslagen in een loods. Die units hebben we nu gecombineerd met de units van Zomers om een groter jaarrondpaviljoen te kunnen bouwen. Duurzaam en er zit ook wel sentiment achter. We hebben alles eigenhandig opgebouwd. Dan is het mooi als je dat een tweede leven kunt geven. Natuurlijk hebben we het paviljoen wel volledig aangepast aan de eisen van de moderne tijd. Een nieuwe toiletgroep, vloerverwarming en veel comfort. En door de combinatie van de twee paviljoens hebben we veel meer ruimte. We zijn van zeshonderd vierkante meter naar duizend vierkante meter gegaan. Zeshonderd daarvan is binnen en vierhonderd terras.”

Cradle to comfort
Behalve met het hoogste comfort hebben Schaap en Van Beelen ook rekening gehouden met duurzaamheid bij het nieuwe Zomers. “Het is natuurlijk al cradle to cradle om je oude paviljoen te hergebruiken in een nieuw paviljoen. Het zorgt ook voor een heel authentiek ouderwets strandgevoel, terwijl alle voorzieningen eigenlijk heel modern zijn. Daarnaast hebben we een zonneboiler om het water mee te verwarmen en vangen we regenwater op om de toiletten mee dor te spoelen. En de goede isolatie van het paviljoen zorgt niet alleen voor meer comfort bij de gasten, maar ook voor een lager energieverbruik.”

Keuze voor kwaliteit
De keuken van Zomers is ook goed op de schop gegaan. “We hebben de keuken uitgebreid om de toegenomen capaciteit aan te kunnen. Veel van onze gerechten komen uit een moderne houtskooloven. Net als bij Het Strand willen we echt goed betaalbaar eten kunnen serveren. We gaan daarom ook mee in de seizoenen, bijvoorbeeld met onze inkoop van vis. Dat is meteen ook ‘per ongeluk’ duurzaam. Op het moment dat de visstand het sterkst is en de vissen op hun piek, is het ook het moment dat ze verantwoord kunnen worden bevist. Wij gaan voor het beste en daar volgt eigenlijk meteen duurzaamheid. Dat is niet geboren uit geitenwollensokkenmentaliteit, dat is een keuze voor kwaliteit.”