Surfen in het DNA

Hét surfcentrum van Noord-Europa met nu ook horeca die aan die functie waarde toevoegt. Zo is de uitbreiding van surfschool en –winkel Hartbeach met horeca in het nieuwe paviljoen het beste te omschrijven. Eigenaar Paul Schuitema wil de strandcultuur een permanente plek geven in Scheveningen. “We willen de hele jaar door de surfcultuur op het strand.”Wie aan het ultieme golfsurfen denk, ziet Californië voor zich, Brazilië of Hawaï. Maar Paul Schuitema van Scheveningse surfschool Hartbeach heeft samen met zijn broer de ambitie en visie ontwikkeld om hun bedrijf het kloppende hart te maken van een jaarrond surfcultuur aan de Noordzeekust. “Het gaat om de mentaliteit van het surfen. Die is overal hetzelfde. Dat is er een van ontspannen met elkaar omgaan, leven in en met de natuur en in een omgedwongen sfeer genieten van wat de zee te bieden heeft. Toen mijn vader ongeveer tien jaar geleden overleed, nam ik dit bedrijf samen met mijn broer over. Toen we de zaken op de rit hadden, hebben we onze pijlen gericht op een mooie surfcultuur in Nederland. Nu we na de totstandkoming van de nieuwe boulevard jaarrond mogen en onze horecavergunning volledig is, kunnen we weer een nieuwe stap van die droom realiseren. Leven op het strand is de essentie van onze aanpak. Dat gevoel willen we met iedereen delen.”

Surf, shakes en steaks

Het nieuwe paviljoen wordt een heel bijzonder gebouw. “We maken het met opzet zoals een paviljoen normaal gesproken gebouwtje voor gebouwtje uitbouwt. Ieder element, winkel, surfschool, douches en horeca, krijgt een eigen materiaalsoort en kleur. Dat maakt het tot een geheel, maar met de diversiteit die bij het strand hoort.” Alles bij Hartbeach draait om de filosofie van het surfen. “We willen dat mensen na een sessie van uren in de golven uitgeput met een ijskoud drankje in hun hangmat kunnen hangen, bieden een stevige biologische burger om weer op krachten te komen, hebben shakes met superfoods die energie geven tijdens het surfen en serveren dezelfde franse stokbroden met steak die we in Frankrijk ook eten langs de kust als we daar surfen. Het hele DNA van Hartbeach is opgebouwd rondom die activiteit. Maar natuurlijk hebben we ook lekkere pannenkoeken en sapjes voor de kinderen en een goede koffie voor de moeders die hun kinderen na een les in de golven op komen halen. Iedereen die zin heeft om op een bord te klimmen is welkom. Inclusief iedereen die met hem of haar meegaat naar het strand, want juist het sociale leven rondom het surfen speelt zich als het aan ons ligt af met zand tussen de tenen. Dat is wat we met de uitbreiding van onze vergunning in ons jaarrondpaviljoen willen bereiken. Golfsurfen is in al onze gedachten het centrale uitgangspunt.” Om die reden heeft Hartbeach van nature een brede doelgroep. “We richten ons op iedereen die kan zwemmen. Vanaf 6 jaar kunnen de kinderen bij ons komen surfen en dat kunnen mensen blijven doen tot op hoge leeftijd.”