Net over de Duitse grens bevindt zich zoetwaterpaviljoen Amici Beach. Een modern bedrijf met internationale allure. “We proberen ieder jaar iets nieuws toe te voegen.” Eigenaar Henri Maessen is ondernemer pur sang. Hij heeft een eigen boomkwekerij en plantcentrum in Limburg en heeft sinds twee jaar ook Amici Beach aan de Effelder Waldsee. En als ondernemer is hij gewend groot te denken en snel te handelen.

“We hebben alles hier opnieuw opgebouwd. Er is 150.000 kubieke meter grond verplaatst om mooie glooiende ligweides en strand te creëren, en de gehele camping hebben we ook totaal vernieuwd tot 4 sterren niveau. Het paviljoen van Amici Beach is natuurlijk ook nieuw. Alleen is het nu al te klein. Het liep zo goed met aanvragen voor feesten en partijen, dat we voor dit seizoen direct al een tweede paviljoen moeten bouwen! We zorgen daarnaast voortdurend voor vernieuwing in onze watersportactiviteiten. Buiten het dagstrand hebben we nog een groot drijvend aquapark en bieden het spectaculaire flyboarden en hooverboarden aan. Dit jaar openen we in het voorjaar onze grote 5-mast waterskibaan. Er moet hier elk seizoen iets nieuws te beleven zijn. Dat houdt het spannend voor de gasten en maakt het ook leuk ondernemen voor ons.”

Exportproduct

Met de opening van Amici bracht Maessen de Nederlandse aanpak naar Duitsland. En dat is een schot in de roos. “ We zijn voor inspiratie voor het paviljoen en het park langs verschillende paviljoens aan de Noordzeekust geweest”, vertelt Maessen. “Daar hebben we ideeën opgedaan en gezien dat de Nederlandse strandcultuur zeer vernieuwend bezig is. De Duitse bezoekers waarderen het dat het een modern en luxe paviljoen is, met een warme uitstraling. Wij doen ons best de gastvrijheid en sfeer van het strand hierheen te brengen. Daarmee is de Nederlandse strandcultuur een prachtig exportproduct waarmee we het verschil kunnen maken in deze internationale regio. We liggen aan diverse fietsroute’s waar veel toeristen langskomen. Dit is een Europees knooppunt en onze gasten die uit alle landen komen zijn enthousiast om kennis te maken met de gastvrijheid van Nederlandse paviljoens.”

Vriendschapsband

Ondanks alle positieve mededelingen is er toch een zaak waaraan gewerkt moet worden. “In Duitsland kent vrijwel iedereen in de regio de Effelder Waldsee. Maar in Nederland is het nog onbekend terrein. Terwijl we letterlijk maar vijf meter over de grens liggen en Roermond, toch een bekende watersportlokatie in het zuiden, slechts een paar kilometer verderop ligt! Ik hoop meer Nederlandse Limburgers deze zomer kennis te laten maken met ons bedrijf en meer Nederlanders te verleiden de grens eens over te steken voor een lunch of diner met het gezin. Het voordeel voor Nederlanders is dat in Duitsland de porties groter zijn en de prijzen lager, terwijl er een bijzondere nadruk ligt op ambacht en goede ingrediënten. We bieden kwaliteit tegen een scherpe prijs en hebben activiteiten voor het hele gezin. En daarnaast organiseren we diverse succesvolle feesten. We hebben gekozen voor de naam Amici, Italiaans voor ‘vrienden’, om de vriendschapsband tussen de Nederlanders en Duitsers te benadrukken. Wat zou er nou mooier zijn om dat gevoel tijdens een feest langs het water met verschillende nationaliteiten te beleven door samen een mooie tijd hebben?”