Sinds 2011 zijn Remon Muller en Marcel van Duuren eigenaar van strandpaviljoen De Kust in Kijkduin. Het paviljoen is twee keer zo groot en Afrikaans geïnspireerd. “Wij willen ook graag een restaurantfunctie voor mensen uit de buurt.”

Aan de wand bij De Kust hangt een foto waarop twee jongens van een jaar of achttien op het strand met strandstoelen slepen: Remon Muller en Marcel van Duuren. Zij ontmoetten elkaar ooit bij een strandpaviljoen waar ze beiden een bijbaan hadden. “Meer dan twintig jaar geleden”, zegt Marcel. “Lang leve de lol was het toen. We hadden echt geen idee dat we anno 2012 samen een strandpaviljoen zouden runnen.”
Sinds vorig jaar zijn ze eigenaar van De Kust. De naam bleef hetzelfde, maar verder veranderden ze behoorlijk veel. Het paviljoen werd twee keer zo groot. Die vergunning was er al, maar de vorige eigenaars hadden nooit uitgebreid. Vooral het terras is enorm veel groter geworden. Daar kunnen 350 tot 400 mensen zitten.

Binnenkomen bij de Kust is je wanen op een Afrikaans strand. De bar lijkt zo weggeplukt van het strand in Zanzibar en aan de muren hangen Afrikaanse beelden en kleden. Zelfs de muziek is Afrikaans. Op het terras staat een Afrikaanse gazebo, waar dj’s ’s middags en ’s avonds overdekt staan te draaien. Marcel: “Aziatisch en Zuid-Amerikaans, dat heeft iedereen. Wij wilden iets anders. Vandaar Afrikaans. Af en toe hebben we ook optredens van djembéspelers. Lekker laid back. Niet van dat hippe gedoe. Wij moeten het in Kijkduin vooral hebben van de gezinnen met kinderen.”
Bij de ingang staan twee grote beelden die ondanks de Afrikaanse sferen toch wat Aziatisch aandoen. “Die stonden er al”, lacht Marcel. “Ik ben nogal bijgelovig. Dus ik ben bang dat er iets fout gaat zodra ik die beelden vervang. Vandaar dat we ze lekker laten staan.”
De kaart is ook Aziatisch geïnspireerd. Dat komt doordat Marcel ook eigenaar is van Bo Beach. “Daar staat een Thaise dame in de keuken die verschrikkelijk goed Aziatisch kan koken”, zegt Marcel. “Zij kookt behalve voor de gasten in Bo Beach ook een gedeelte van de gerechten voor De Kust. De gerechten worden bij De Kust afgemaakt. We willen echt goed eten bieden. Mensen die hier een keer gegeten hebben, moeten ervoor terugkomen. We willen niet alleen een restaurant zijn voor badgasten en dagjesmensen, maar ook voor mensen in de buurt.”

Omdat ze pas net begonnen zijn en het weer niet erg heeft meegewerkt, hebben ze nog niet zoveel gasten gehad als gehoopt. Marcel: “We zijn een officiële trouwlocatie, maar toen mensen trouwplannen maakten voor dit jaar, bestonden wij nog niet. We hebben nu heel veel huwelijken gepland staan, maar die staan allemaal op de agenda voor 2013. En dagjesmensen blijven met regen thuis. Maar wij hebben er alle vertrouwen in dat het met mooi weer ineens volle bak wordt. Dan weten mensen dat we er zijn en gaan ze het doorvertellen. Hopelijk gaat de zon deze zomer en komend najaar dus nog behoorlijk schijnen!”