Origineel en onderscheidend
Susan Labijt en Ronald van den Broek exploiteren naast paviljoen Puur in Groede ook het nieuwe paviljoen Dok 14 in Cadzand. Een forse klus, vooral omdat er veel nieuwbouw is in de regio. “We wilden onderscheidend bouwen.”

Eigenlijk spreekt Strand Nederland Susan Labijt een paar weken te vroeg. Het nieuwe paviljoen Dok 14 is nog niet helemaal klaar en in Puur is het ontzettend druk. “Het is allemaal lastig te plannen. Met een verbouwing ben je van veel factoren afhankelijk. Maar we hebben veel zin om met Dok 14 te starten.” Voor de nieuwbouw kozen Van den Broek en Labijt ervoor om tegen de stroom in te roeien. Labijt: “We wilden graag iets anders neerzetten dan anders. En veel ondernemers kiezen er tegenwoordig voor om hoge paviljoens neer te zetten. Dat is een beetje de trend. Juist daarom hebben wij in overleg met onze architect voor een paviljoen dat de minimale bouwhoogte heeft. We hebben daarbij ook geluisterd naar onze gasten. Zij gaven aan dat het niet zo hoog hoeft voor ze. En we zijn erg blij dat we deze keuze hebben gemaakt omdat het ook in de wintermaanden als het niet zo druk is toch heel gezellig en warm voelt. Ik voel het toch altijd als ik in een bedrijf zit dat ingesteld is op enorme drukte en ik loop daar op een rustig moment binnen.”
Mee met de seizoenen
Wat knap is aan het ontwerp: Dok 14 oogt en voelt misschien bescheiden, maar is juist behoorlijk groot. “In totaal hebben we negenhonderd vierkante meter als we binnen en buiten bij elkaar optellen. Dat is minder dan de toegestane duizend vierkante meter, maar nog altijd een behoorlijk groot bedrijf natuurlijk.” Als je zoveel gasten kunt ontvangen, moet je slim omgaan met je aanbod. Dan werkt het heel goed om een concept te hebben waarbij de gasten voor € 29,50 drie gangen kunnen eten. Geen verrassingen. Het zijn onzekere tijden in financieel opzicht, dus dat waarderen onze gasten enorm.” Om de gerechten op de kaart ook bij extreme drukte perfect te kunnen serveren, kozen Van den Broek en Labijt ervoor om de kaart niet te groot te maken, maar wel lekker vaak nieuwe gerechten te introduceren. “We houden het bij een stuk of vijf, zes voorgerechten en hetzelfde geldt voor de hoofdgerechten. Dat stelt ons in staat om lekker met de seizoenen mee te bewegen. Asperges in het voorjaar, mossels tijdens de zomer en in het najaar kunnen we dan lekker wild op de kaart zetten. Dat geeft mogelijkheden om eventueel duurzaam in te kopen en houdt het culinair spannend, terwijl de vaste prijs juist voor rust zorgt. De perfecte combinatie om onbezorgd te genieten.”
Modern en warm
Bij de mooie gerechten hoort natuurlijk een stijlvolle inrichting. “We hebben gekozen voor combinaties van hout en staal waardoor het robuust en stijlvol is geworden. Modern, maar warm. Buiten werken we met zitkuilen en vuurtafels die een intiem sfeertje geven en met mooie terrasstoelen –tafels van Big Pillow.” Die intimiteit geldt eigenlijk voor het hele paviljoen. Ook voor de groepen die er ruimtes af kunnen huren. “We hebben eigenlijk vier ruimtes in het paviljoen waarvan we er één af kunnen sluiten. Daardoor kunnen we groepen van verschillende groottes echt een eigen plekje geven. Dat werkt perfect.”[:]