ZAND, Katwijk

ZAND is het nieuwe grandcafé van de familie Schipper in Katwijk. Gastheer Dirk Schipper runt het familiebedrijf en was nauw betrokken bij de bouw van het nieuwe paviljoen. “Met een architect hebben we hele mooie plannen gemaakt en het resultaat mag er zijn!”

Het eerste dat opvalt aan het nieuwe paviljoen van ZAND is de lichtinval en de ruimte met vrolijke sfeerelementen. “We hebben het heel gezellig gemaakt en wat ik het mooiste vind, is onze vrijstaande serre met veel ramen. Het is licht en vrolijk. Echt een strandstijl.”, vertelt Dirk. “De glazen pui van de serre is tot aan de grond, dus als het stormt, dan kijk je over het strandtafereel terwijl je gewoon lekker warm binnen zit.” De serre is een veelzijdige ruimte waar gasten kunnen vergaderen of een feestje kunnen organiseren. “We zijn gespecialiseerd in het creëren van onvergetelijke momenten voor onze gasten zoals een uitgebreid huwelijksfeest.”

Strak en gezellig

Het nieuwe jaarrondpaviljoen is duurzaam en onder architectuur gebouwd. “Toen we nog het seizoenspaviljoen hadden, was het belangrijk dat het zo praktisch mogelijk was omdat we het ieder jaar weer moesten afbreken. Nu konden we bedenken hoe we het zo mooi mogelijk konden maken en zoals wij het wilden. Natuurlijk hebben we ook nagedacht over veiligheid en duurzaamheid want we strijden tegen alle woeste elementen. Daarbij moest het ook nog eens gezellig zijn.” Trots vertelt Dirk: “We zijn heel erg blij met het resultaat!”

Het interieur is een combinatie van strakke vormgeving en gezellige aankleding. “Het paviljoen is strak vormgegeven met slanke spanten en het interieur is aangekleed met stijlvolle accessoires. We hebben knusse hoekjes gecreëerd met stoere vuurhaarden en loungebanken.” Met het nieuwe paviljoen richt ZAND zich op een jeugdiger publiek.

“Er zijn heel veel paviljoens, dus alleen voor het uitzicht en het strand red je het niet meer. Daarom besteedden we extra aandacht aan de inrichting en natuurlijk onze uitmuntende keuken. We serveren buiten de traditionele paviljoengerechten om

lekkere en trendy maaltijden. Zoals streetfood, vegetarische gerechten, pizza’s en pasta’s,” vertelt Dirk.  “De gasten zijn allemaal laaiend enthousiast. Een heleboel mensen zeggen dat ze hier echt een Ibiza-gevoel krijgen. Dus dat is leuk.”

Aandacht voor duurzaamheid

Het nieuwe gebouw is ruim twee keer zo groot als het oude seizoensgebouw. Het aantal zitplaatsen binnen is bijna verdubbeld naar 200. Het ruim opgezette terras biedt plaats voor 300 mensen. “Om het hele pand te verwarmen gebruiken we een warmte-terugwinningsysteem. Daarnaast is het gebouw heel goed geïsoleerd. Dus de warmte blijft lekker binnen en hoeven we niet veel te stoken in de winter. Ook zijn we continue bezig geweest om zo duurzaam mogelijk te bouwen. We hebben alleen maar natuurlijke producten gebruikt, waaronder natuurlijk veel hout,’ legt Dirk uit. “Ook in onze keuken werken we alleen met duurzame producten en met de dagelijkse administratie proberen we zo papierloos mogelijk te werken. Dus duurzaamheid, daar hebben we echt over nagedacht.”