Warm en eigen

Aan het strand van Katwijk kan eindelijk worden doorgepakt. De kustversterking is gereed en de palen van de eerste jaarrondpaviljoens kunnen dan ook de grond in. Het Strandhuys in Katwijk bijt het spits af. Eigenaresse Anuschka Schöppe en haar broer Abi en zijn vrouw Cindy willen vooral nog beter doen waar ze al goed in zijn. “We willen het vertrouwde gevoel vasthouden.”

Katwijk is een rustige badplaats waar de gemeenschap meeleeft met de ondernemers aan het strand. Een plek waar nieuwbouw vooral gericht is op behoud van de kracht van de warme intimiteit van een paviljoen. “We willen de sfeer hetzelfde houden,” beaamt Schöppe. “We zullen veel van het bestaande meubilair hergebruiken. En ook op het terras zullen veel elementen van de voorgaande jaren terug zijn te vinden. Daarnaast blijven we met rustige en huiselijke kleuren werken. We vinden het mooi te zien wat er allemaal gebeurt in een plaats als Noordwijk waar enorme concepten met design en grote investeringen staan, maar dat past niet bij ons. En bovendien hebben we die budgetten helemaal niet. Zoals we het zelf hebben opgebouwd, past het toch het beste bij ons. Dat willen we gewoon nog beter uit gaan voeren in het nieuwe paviljoen.”   Via via Natuurlijk verandert er ook het nodige. Om te beginnen wordt het bedrijf aanzienlijk groter. “Het oppervlak van het paviljoen wordt bijna twee keer zo groot als et oude bedrijf. Daar zullen we ongetwijfeld onze weg een beetje in moeten vinden. En we moeten natuurlijk nieuwe medewerkers vinden. Gelukkig gaat dat altijd via-via wel goed en ook onze nieuwe chef-kok kent een aantal mensen. Dat komt ieder jaar wel weer goed, dus ik hoop dat het ook dit jaar weer rond komt.”   Daarnaast bouwt Het Strandhuys nieuwe banken van steigerhout voor op het terras en komen er binnen gezellige zitjes en een open haard. “En we krijgen een beetje een aparte ruimte met een eigen bar waar gezelschappen tot ongeveer zestig man een gezellige borrel kunnen houden. Daar willen we geen grote muur neerzetten, maar het moet leuk zijn voor een feestje, terwijl het paviljoen lekker doordraait. Daar was echt vraag naar.”   Experimenteren Een van de gebieden waarop Schöppe een verbeteringsslag wil maken is de keuken.   “We stonden vroeger zelf altijd in de keuken. Dat is een beetje zo gegroeid door de jaren heen, maar we hebben geen opleiding. Nu hebben we iemand aangenomen die vast voorcalculaties aan het maken is en leuke nieuwe ideeën heeft om met dagspecials te gaan werken en een keer iets met kreeft te proberen. En in het naseizoen denkt hij er nu al over een beetje met wild te experimenteren en de menukaart met het seizoen mee te laten veranderen. Maar zonder te gek te doen en onze klassiekers uit het oog te verliezen. We willen een beetje verbeteren, maar ook hier zonder onze kracht uit het oog te verliezen. De sliptong en kibbeling mogen hier niet van de kaart verdwijnen. Die horen echt bij de sfeer van het bedrijf en bij onszelf. De basisdingen goed doen en daar een eerlijke maaltijd voor een faire prijs. Ingewikkelder willen we het hier niet maken. Alleen allemaal nog net iets beter.”