Drie generaties innovatie
Strandpaviljoen Caricole behoort tot de adel onder de strandpaviljoens. De grootvader van eigenaar Ingrid van Liere begon het eerste paviljoen van Zeeuws-Vlaanderen en het ondernemend pionieren stroomde ook de volgende generaties door het bloed. “Ik ben dankbaar dat ik dit mag doen.”

Het nieuwe Caricole in Cadzand is een grote upgrade vergeleken met het paviljoen dat Ingrid van Liere van haar vader overnam. “Het is wel het familiepaviljoen gebleven dat voor iedereen toegankelijk moet blijven, maar het is wel een heel ander gebouw”, beaamt ze. “Alleen al omdat het binnen twee keer zo groot is geworden. Maar ook de architectuur en de inrichting zijn sterk veranderd. Voor de bouw hebben we overal in Nederland inspiratie opgedaan en daar hebben we een goede architect bij gezocht. De inrichting hebben we ook zelf uitgekozen. Met veel zachte natuurlijk tinten en accenten van staal is het een heel warm paviljoen geworden met een stoer kantje. En doordat de deuren naar buiten helemaal open kunnen zijn binnen en buiten veel meer met elkaar verbonden. Ook bij minder weer is het zo mogelijk om ‘aan zee’ te zitten.” Om de gasten zich extra op hun gemak te laten voelen is op de details gelet. “We hebben een open haard en zelfs een piano om het huiskamergevoel te creëren. En door het akoestische plafond galmt en echoot het hier niet, waardoor het onbewust knus aanvoelt. Het is echt thuiskomen hier.”

Zeeuwse land
Aan het menu wilde Ingrid niet teveel veranderen. Een kleine upgrade, iets meer uitbreiding en verder stond het al als een huis. “We maken vrijwel alles hier zelf en anders laten we het ambachtelijk bereiden bij onze vakleveranciers volgens ons recept. Bijvoorbeeld onze speciale bittergarnituren. En we maken veel gebruik van lokale ingrediënten. Als je in Zeeuws-Vlaanderen woont is het zonde niet de mooie producten van het land en de zee te benutten. De lunchkaart is wel enigszins uitgebreid met bijvoorbeeld een captain’s uitsmijter en een bijzonder twaalfuurtje. Verder was de kaart eigenlijk nog helemaal van deze tijd. We hebben er wel voor gekozen met nieuw servies te werken en de borden iets anders op te maken zodat het er net weer even beter uitziet en het past bij de nieuwe inrichting. Maar meer dan dat was eenvoudigweg helemaal niet nodig.”

Traditie voortzetten
Ondernemen binnen de tradities van een familiebedrijf werkt voor sommige mensen beperkend. Het ligt wel eens gevoelig om zaken te veranderen. Maar Ingrid voelt eigenlijk alleen maar steun en volop vertrouwen in haar ondernemerschap. “Mijn vader is ontzettend blij en trots dat ik hier nu onderneem en vernieuw. We zetten zo een heel mooie traditie voort. En ik ben op mijn beurt blij en dankbaar dat ik dit mag doen. Als eerbetoon sieren de paviljoens van mijn opa en vader de wanden van het nieuwe Caricole. Ik maak onderdeel uit van een traditie, maar ik krijg alle vrijheid om te ondernemen en vernieuwen. Dat maakt Caricole voor mij en onze gasten tot een heel bijzondere onderneming.”